Om mig

BAKGRUND
Jag föddes på Gotland som det nionde barnet i en syskonskara om totalt tio barn. Sedan barnsben har jag alltid fascinerats och intresserat mig för hästar och deras beteende. I generationer har familjen handlat med hästar och jag lärde mig tidigt rida av min far och min äldre bror Cannon. Under min uppväxt hanterade vi hästar som aldrig varit i kontakt med människor och gjorde dem redo för att säljas vidare som ridhästar. Jag och Cannon red inte bara in hästar tillsammans, vi kastade även lasso och drömde om att bli riktiga cowboys. Intresset kom att finnas med mig upp i vuxen ålder och jag tävlar nu i roping men även andra grenar inom westernridningen så som reining och working cowhorse.


WILD WEST STUNT SHOW

Mitt stora intresse för skådespeleri i kombination med relationen till hästar gjorde att jag vid 15-års ålder anslöt mig till ett team av ryttare, skådespelare och stuntmän i Smålands djupaste skogar. Jag jobbade därefter i många år som stuntryttare i den rikskända Wild West Stunt Show i nöjesparken High Chaparral. Efter många säsonger bestämde jag mig för att gå vidare och arbeta mindre med skådespeleri och mer med hästar, samtidigt drömde jag om att en dag starta min egen verksamhe som westerntränare.


KOMPETENSUTVECKLING

År 2002 introducerades jag för Anetté Sirén, ägarinna av Turban Stud i Danmark. Stuteriet huserar över 120 hästar åt gången och är ett av Skandinaviens ledande stuterier för PRE- Arab- och Quarterhästar. Mitt huvudsakliga ansvar på stuteriet var att uppfostra och rida in de unga hästarna, såväl som att sköta presentationen av saluhästarna. Däremellan sköttes betäckningar, övervakning av foderprogram, underhåll av stallen och hjälp med fölningsarbete. När möjlighet fanns tog jag med träningshästar på olika clincs för att vidareutbilda både dem och mig själv. Under åren hos Anetté red jag även in två dromedarer, en erfarenhet rikare men ingen tjänst jag erbjuder numera ;) 
 

Sommaren 2004, fick jag erbjudande om att jobba med Shane Mosele som är en duktig horsemanshipinstruktör med säte i Danmark. Jag arbetade hos Shane ett år och under det året red vi in omkring 300 hästar. Vi omskolade även hästar som kommit in fel i inridningen på ett effektivt och smidigt sätt vilket gav mig god kännedom om olika hästars problem och hur de, med rätt träning, kommer på rätt spår igen. Efter detta har jag jobbat för bland andra Anders Josefsson och flera andra framgångsrika westerntränare.

För att bredda min kompetens ytterliggare är jag utbildad hovslagare vid Flyinge stuteri med godkännande från jordbruksverket.


FRAMTID

Mitt yrkesval har varit enkelt och självklart och nu driver jag mitt företag Moreno Horses AB från egen gård utanför Lund i Skåne. Jag bor här med min fru, våra två barn samt hund, katt och hästar, såklart! Min vardag består mestadels av skoning och träning av kundhästar. Jag siktar på att, inom en snar framtid, inte bara tävla träningshästar i Sverige utan även i Europa.

Kul att du hittat till min sida, hoppas vi ses!
/ Moréno